Tervetuloa Tuomarila-seuran pikkujouluihin 9.12.2022 nykyiset ja uudet jäsenet!
Lue lisää
hello world!

Tuomarila asuinalueena

Tuomarilan pientaloalue alkoi runsaat 100 vuotta sitten kasvaa Turun radan varteen Tuomarilan aseman ympärille. Nykyisin alueellamme on edelleen paljon omakotitaloja ja rivitaloja, mutta enenevässä määrin myös kerrostaloja, varsinkin lähellä juna-asemaa.

Tuomarila on luonnonläheinen, rauhallinen ja turvallinen alue, ja siksi oikein hyvä asuinpaikka myös lapsiperheille.

Koulu ja päiväkodit

Tuomarilan kouluun mahtuu laajennuksen jälkeen jopa 480 oppilasta.

Tuomarilan koulu sijaitsee keskellä kylää osoitteessa Puistotie 13. Koulu on otettu kevätlukukaudella 2022 uudelleen käyttöön täysremontin ja laajennuksen jälkeen, joten siellä on nyt hienot ja toimivat tilat.

Koulussa opiskele esikoululuokka sekä vuosiluokat 1-6. Laajennuksen ansiosta koulun oppilasmäärää voidaan kasvattaa nykyisestä noin 160:stä jopa 480:een. Koulun tähänastisen tilan puutteen takia osa Tuomarilan lapsista käy Sunan ja Ymmerstan kouluja.

Tuomarilan alueella toimii kaksi kaupungin päiväkotia: Tuomarilan päiväkoti ja Luhtaniityn päiväkoti. Lisäksi suunnitteilla on uusi Pitkännotkon päiväkoti. Tuomarilassa toimii myös yksityisiä päiväkoteja: englanninkielinen Honey Monsters ja Tuomarilan Helmi.

Leikkipuistot

Kansainvälistäkin huomiota arkkitehtuuripiireissä saanut Tuomarilan päiväkodin värikäs uudisrakennus valmistui vuonna 2008. Sen suunnittelivat Claudia Auer ja Niklas Sandås

Pitkänotkon leikkipaikka sijaitsee urheilukentän vieressä Pitkännotkontien ja Sunankaaren risteyksen läheisyydessä. Sunan koulun lähellä hyvin lähellä Tuomarilaa on suuri, puistomaisessa ympäristössä sijaitseva Ankkapuisto, jossa on leikkivälineiden lisäksi iso nurmikenttä pallotteluun yms.


Varsin lähellä on myös suuri Suvelan asukaspuisto Kirstintien varressa. Päiväkotien ja koulun pihojen leikkipaikat ovat käytettävissä iltaisin ja viikonloppuisin

Liikunta

Tuomarilan kuntoportaat rakennettiin vuonna 2021.

Tuomarila rajoittuu etelässä Espoon keskuspuistoon, jossa on hienot ulkoilumahdollisuudet, uontopolkuja, maastopyöräilyreitti ja talvisin lumitilanteen salliessa myös latuja. Puistonreunalla lähellä Tuomarilaa sijaitsevat vuonna 2021 rakennetut kuntoportaat.

Pitkännotkontien ja Sunankaaren risteyksen läheisyydessä on aidattu hiekkakenttä, jossa voi harrastaa esimerkiksi jalkapalloa silloin kun se ei ole varattu koulun tai seurojenkäyttöön. Keski-Espoon Urheilupuistossa radan pohjoispuolella on täysimittainen jalkapallokenttä.

Ohjatusti jalkapalloa voi harrastaa seuroissa kuten EBK tai FC Honka. Urheilupuistossa sijaitsee myös jalkapallohalli EBK-Honka Areena, joten harjoituspaikka on tarjolla myös talvikaudeksi.

Tuomarilan Urheilijat järjestää salibandytoimintaa eri ikäisille lähikoulujen liikuntasaleissa.

Keski-Espoon uimahalliin on Tuomarilasta matkaa pari kilometriä.

Kaupat

Bussien 134 ja 136 päätepysäkki sijaitsee Alepa Tuomarilan vieressä.

Alepa Tuomarila sijaitsee osoitteessa Pitkännotkontie 27. Myös Alepa Kirstintie (Kirstintie 19-21) ja K-market Kuurinniitty (Kuurinmäki 1) sijaitsevat lähietäisyydellä.

Isommat päivittäistavarakaupat ja myös koko joukko erikoisliikkeitä sijaitsee Espoon keskuksessa kahdessa vierekkäisessä kauppakeskuksessa Entressessä ja Espoontorilla, mm. S-market, K-supermarket, Lidl, apteekki, Alko, Tokmanni ja muutamia vaatekauppojakin. Myös Kauniaisten kaupat ja palvelut ovat vain muutaman kilometrin päässä.

Lähimmät Prismat ja Citymarketit ja suuri joukko erikoisliikkeitä löytyy isoissa kauppakeskuksista, joista lähimmät ovat Iso Omena Matinkylässä, Sello Leppävaarassa ja Lippulaiva Espoonlahdessa. Näihin kaikkiin on matkaa kymmenkunta kilometriä.

Liikenneyhteydet

Juna tuo Leppävaarasta Tuomarilaan 10 minuutissa ja Helsingistä 22 minuutissa.

Tuomarila on pääkaupunkiseudun yhteisen liikennejärjestelmän piirissä. Helsingin seudun liikenteen eli HSL:n puhelinsovelluksella voi ostaa matkaliput, ja reittiopas kertoo, miten pääset nopeimmin perille, kun annat lähtö- ja päätepisteen ja suunnitellun lähtö- tai perilläoloajan.

Ylivoimaisesti nopein yhteys Helsingin keskustan ja Tuomarilan välillä on lähijuna, joka tuo Helsingin päärautatieasemalta Tuomarilan asemalle 22 minuutissa. Junia kulkee vuorokaudenajasta ja viikonpäivästä riippuen pari-kolme tunnissa. Leppävaaran ja Tuomarilan välinen junamatka kestää 10 minuuttia.

Lähiliikenteen bussit 134 ja 136 kuljettavat Tuomarilasta Espoon keskukseen ja edelleen Matinkylään, jossa on liityntä metroon. Bussilinja 118 Espoon keskuksesta Tuomarilan, Kuurinniityn ja Suurpellon kautta Niittykumpuun ja Tapiolaan on uudehko ja usein nopein yhteys metroon.

Tuomarila sijaitsee Turunväylän läheisyydessä, joten omalla autoilla pääsee sujuvasti sekä itään että länteen toki ruuhkatilanteesta riippuen ja kehäteiden kautta myös muihin ilmansuuntiin.

Kulttuuri & tapahtumat

Elokuvapäivä vuonna 2018 Tuomarilan koululla.

Tuomarila-seura järjestää syksyisin Elokuvapäivän (paitsi koronavuosina 2020-21) Tuomarilan koululla.

Elokuvaharrastuksella on Tuomarilassa pitkät perinteet, kun Tuomarilan VPK-talolla toimi vuodesta 1978 vuoteen 2011 asti Kino Tuomarila. Tuomarila-seura järjesti Kino Tuomarilassa Elokuvaviikkoja vuodesta 2005 alkaen vuoteen 2012 saakka. Tämän jälkeen perinne on jatkunut Tuomarilan Elokuvapäivän muodossa.

Säännöllistä ja runsasta kulttuuritarjontaa on hyvien kulkuyhteyksien päässä Leppävaarassa, Matinkylässä, Tapiolassa ja tietenkin Helsingissä.

Haluaisitko kasvattaa omat vihanneksesi ja leikkokukkasi?

Viljelykset kannattaa suojata kauriilta ja rusakoilta.

Jos perheessä on viherpeukaloita, puutarhaharrastukseen on mahdollisuus ilman omaa pihaakin. Tuomarilassa, Keskuspuiston reunassa, on kaupungin viljelypalsta-alue, josta voi vuokrata palstan omaan käyttöön. Tosin juuri nyt ei kannata aloittaa palstaviljelyä, sillä kaupunki tekee palstoilla suuren perusparannusoperaation vuonna 2023, jolloin palstat tulevat olemaan vuoden pois käytöstä.

Alueen luonnonläheisyyys tuo viljelijöille myös omat riesansa: täällä on paljon kauriita ja rusakoita, välillä supikoiriakin, joilta viljelykset on syytä suojata sekä pihoissa että palstoilla.

Yhteystiedot

Parhaiten tavoitat meidät lähettämällä viestin seuran Facebook-sivun kautta tai sähköpostitse tuomarila-seura@hotmail.fi

Pidetään hyvää huolta Tuomarilasta ja ollaan yhteydessä! 🙂

chevron-downchevron-down-circle